Smak dzieciństwa – gofry

Gofry – smak dzieciństwa i pewnie dla wielu smak wakacji… ale czy trzeba z nic rezygnować, albo na nie czekać na kolejne wakacje? Na pewno nie 🙂 Polecam przepis na chrupiące gofry…

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 żółtka
2 białka
Szczypta soli
Olej do wysmarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Dolewamy mleko, olej i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły.

Do drugiej miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Odstawiamy ciasto na min 30 min.

Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy około 6 minut.

A dodatki? Hm… sugeruję, aby każdy jadł tak jak lubi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *