Ciasto czekoladowe

Ulubione ciasto moich dzieci. Niezastąpione na w trakcie imprez, ale i na codzień. To co lubię również w tym cieście, to nie tylko to, że szybko znika 😉 ale też to, że dzieci mogą przygotowywać razem ze mną. A na koniec po domu rozchodzi się cudowny zapach czekolady 🙂

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 g kakao
  • 100 g czekolady deserowej
  • 250 ml mleka
  • 125 g roztopionego masła (+ niewielka ilość do wysmarowania foremek)
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy foremki sylikonowej – w dowolnym kształcie 😉

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem na bardzo puszystą masę. Dodajemy roztopione masło. Kakao mieszamy z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia i łączymy z ubitymi jajkami. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę i znów całość mieszamy.

Foremkę napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 185°C (z termoobiegiem), 195-200°C (bez termoobiegu).

UWAGA! Ciasto bardzo często z niewiadomych powodów znika jeszcze przed wystygnięciem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *